EĞİTİM

Bu proje ile öğrencilerin istatistiksel kaygı düzeyleri azaltılacak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah’ın yürütücülüğünü yaptığı “İstatistik Okuryazarlığını Sağlamaya ve İstatistik Kaygısını Azaltmaya Yönelik Yapay Zeka Dil Modeli Destekli Bir Biyoistatistik Dersinin Tasarlanması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah’ı makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma üniversitemizin bünyesinde görev yapan araştırmacılar bilimsel performansları ile göğsümüzü kabartmaya devam ediyorlar. Üniversitelerarası iş birliğine dayalı disiplinlerarası bir anlayışla hazırlanan bir projemiz daha TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Projedeki özellikle istatistik okuryazarlığını geliştirmek ve öğrencilere yönelik kaygı düzeylerini azaltmak adına sunacağı yenilikçi yaklaşımların, eğitimde kaliteyi artırma yolunda önemli bir adım olacağına inanıyorum. Yapay zeka teknolojilerinin eğitim süreçlerinde kullanımı, öğrenme deneyimlerini kişiselleştirme ve verimliliği artırma açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bağlamda, biyoistatistik gibi karmaşık bir alanda öğrencilerin daha etkin bir şekilde ders materyalini kavrayabilmesi ve kaygılarının azaltılması için geliştirilecek modelin, alanındaki diğer projelere de ilham vereceğine inanıyorum. Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah’ı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Projenin içeriği hakkında konuşan Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah, “Bu proje kapsamında, tıp fakültesi öğrencilerinin istatistik okuryazarlığını sağlamak ve istatistik kaygılarını azaltmak için yapay zeka dil modeli destekli yenilikçi bir biyoistatistik dersi tasarlanacaktır. Proje, yaygın ve önemli bir problemi ele alarak, istatistik okuryazarlığına odaklanmakta ve tıp fakültesi öğrencilerinin istatistik alanında karşılaştıkları kaygıları azaltmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT gibi yapay zeka dil modelleri kullanılarak öğrencilere bireyselleştirilmiş ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunulması planlanmaktadır. Yenilikçi eğitim içeriğiyle, öğrencilerin istatistiksel kavramları daha iyi anlamaları ve bilimsel araştırmalarda istatistiksel yöntemleri daha etkin kullanmaları sağlanacaktır. Türkiye’deki tıp fakültelerindeki biyoistatistik dersi içerikleriyle uyumlu ve Tıp Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (UÇEP) kriterlerine uygun olarak tasarlanacak ders ile yapay zeka araçlarının tıp eğitiminde bir öğretim teknolojisi olarak ders tasarımında kullanımının teşvik edilmesi hedeflenmektedir” dedi.

“Öğrencilerin istatistik kaygısı azaltılacak”

Projede tamamlandıktan sonra çıkacak sonuçlar hakkında kısa bir bilgi veren Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah, “Proje, istatistik okuryazarlığını geliştirmeye ve öğrencilerdeki istatistik kaygısını azaltmaya yönelik önemli bir adım atacaktır. Yapay zeka destekli dil modelleri, öğrencilere biyoistatistik derslerinin zorluklarını daha anlaşılır hale getiren ve konuları adım adım açıklayan bir öğrenme deneyimi sunacaktır. Bu proje sayesinde, öğrenciler istatistiksel kavramları daha etkin bir şekilde öğrenmiş olacaklar ve böylece daha fazla destek alarak dersteki başarıları artacaktır. Yapay zeka teknolojisinin eğitimdeki etkin kullanımı, öğrencilerin istatistiksel anlayışlarını pekiştirmelerine yardımcı olacak, aynı zamanda eğitim materyallerine daha erişilebilir bir şekilde ulaşmalarını sağlayacaktır. Projenin bir diğer önemli katkısı, istatistik kaygısının azaltılmasıdır. Öğrenciler, dil modeli destekli öğretim aracılığıyla bireysel hızlarında ilerleme şansı bulacak ve karmaşık istatistiksel kavramlarla başa çıkma konusundaki özgüvenleri artacaktır. Yapay zeka uygulamaları, öğrencilere kişisel geri bildirimler ve pratik fırsatlar sunarak kaygı seviyelerini azaltacak, böylece daha etkili bir öğrenme ortamı yaratacaktır” dedi.

Yürütücülüğü Doç. Dr. Aslı Suner Karakülah’ın yaptığı projenin ekibinde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nurullah Orman, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Timur Köse, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıp Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Karaca ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü İstatistik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Eralp Doğu yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu