Başkan Tugay, kent gündemini değerlendirdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege’de SonSöz TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Görev sürecini “İyi bir yoldayız” sözleriyle değerlendiren Başkan Tugay, su sorunu hakkında da konuştu. Yüzlerce su kuyusu açtıklarını ve su temini için çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Tugay, su fiyat tarifelerinin de aşırı su tüketimini kısıtlamak amacıyla düzenlendiğini, bu kapsamda su tüketiminde yüzde 5 civarında tasarruf sağlandığını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege’de SonSöz TV’nin canlı yayın konuğu olarak kent gündemini değerlendirdi. 15 buçuk aylık görev süresinin dolu dolu geçtiğini ve mali disiplin, belediye kadrosu, kronikleşmiş sorunların çözümü konusunda iyi bir yolda olduklarını ifade eden Başkan Tugay, İzmir’in su sorununa ilişkin gerçekleştirilen çalışmaları da aktardı. Bu kapsamda kentin dört bir yanında su kuyuları açıldığını, su temini için çalışmaların da devam ettiğini duyuran Başkan Tugay, kademeli su kullanımına göre yapılan su tarifesi artışlarının aşırı su tüketimini kısıtlamayı amaçladığını, bu kapsamda su tüketiminde yüzde 5 civarında tasarruf sağlandığını duyurdu.

“İyi bir yoldayız”
Göreve geldiğinde, mali disiplin sağlama, belediyenin performansının daha iyi olması için yeniden yapılanma ve yeni nesil belediyecilik anlayışının yerleşmesi konusunda çalışmalar yapacağını ifade ettiğini hatırlatan Başkan Tugay, 15 buçuk aylık dönemin bu çerçevedeki çalışmalarla geçtiğini kaydetti. Süreç devam ederken ekonomik ve siyasi krizler, iklim krizi, İzmir Körfezi’nde alg patlaması, balık ölümleri, koku sorunu ve orman yangınları gibi sorunların da yaşandığını hatırlatan Başkan Tugay, “Yapısal değişiklikleri gerçekleştirmeye çalışırken diğer taraftan krizlerle mücadele ettiğimiz bir dönem oldu. Geçen 15 buçuk ayı, dolu dolu geçmiş bir süre olarak düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde iyi bir kadro oluştu. Mali açıdan disiplin sağlandı. Kronikleşmiş pek sorunun çözümü için ciddi ve somut adımlar atıldı. İyi bir yoldayız. En somut ve sıkıntılı sorunumuz su sorunu. Bunu aşmak için çok çaba gösteriyoruz. Aralık ayında yağmur iyi yağdı ama aralıktan sonra hemen hemen hiç yağmadı” dedi.

“Küçük parklarda çim sulamasını durdurmak zorundayız”
Kentteki park ve bahçelerin sulama sistemlerindeki kısıtlamaya ilişkin soru üzerine Başkan Tugay, “Parkların sulanmaması, çimlerin ve çalı türü bitkilerin kaybedilmesine neden olacaktır. Bu konuda Kordon gibi, Hasanağa Bahçesi gibi, Kültürpark gibi alanlar gözden çıkaramadığımız alanlar. Ancak küçük parklarda ya da gözden çıkarılabilecek alanlarda çim sulamasını durdurmak zorundayız. İçme suyunu çimlere harcarsak yaşayacağımız sıkıntı büyük olacak. Şu an için kasıma kadar bize suyu yetirecek çözümler peşindeyiz. Şunu hatırlamak lazım; temiz su kaynaklarının yüzde 72 civarını tarımsal sulamada kullanıyoruz. Yüzde 20 civarını sanayide kullanıyoruz. Geri kalanı içme ve hijyen ihtiyacı için kullanılan su. İzmir’de suyun çok kullanıldığı tarım yöntemleri konusunda önlem alınması gerek ama belediyenin bunda yetkisi yok” diye konuştu. 

“Yüzlerce kuyu açıldı”
Suyun temininin Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorumluluğunda olduğunu, belediyelerin suyu dağıtmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Başkan Tugay, “Bir kuyu açarken de bunu DSİ izni ile yapabiliyoruz. İZSU fedakârca çalışarak yeni su kaynakları bulmak için bütün maharetlerini kullandı. Epey yeni kuyu açıldı. Yerüstü su kaynaklarımız zaten yok. Barajlar az doluyor. Devamlı akan nehrimiz, ırmağımız, deremiz yok. Bu yüzden yeraltı su kaynaklarından yararlanmak için İzmir’in dört bir yanında yüzlerce kuyu açıldı. Bugüne kadar çoğu işe yaradı ancak bugünlerde bu sular da çekilmeye başladı. Yağmur yağmayınca yeraltı su kaynakları da bir süre sonra tükeniyor. Bizim tarımsal su tüketimini uygun hale getirmemiz lazım. Su ihtiyacımızı, vahşi sulamalarla ya da aşırı su ihtiyacı olan bitkisel tarım yöntemleriyle kaybetmemeliyiz. Büyükbaş hayvanların da çok fazla su tükettiğini unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.  

“Yüzde 5 civarında bir tasarruf sağlandı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilave su temini için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Tugay, “Yeni su kaynakları, İzmir içinde maalesef yok. Dışarıdan araştırıyoruz. Yağmur yağmazsa, yeni su kaynakları da bulamazsak bazı saatlerde su kesintileri olmak zorunda kalacak. Bu sadece İzmir’de değil, bütün Türkiye’de olacak. Biz su fiyatı ile ilgili ayarlama yaparken 0-4 metreküplük kısımda artış yapılmadı. 4-10 metreküp arasında yüzde 15 artış yapıldı. Onun üzerinde de yüzde 25-30’lara varan daha yüksek artışlar yapıldı. Onun da amacı, aşırı su tüketimini kısıtlamaktı. Bu düşünceyle yaptık. Arkadaşlarımız yüzde 5 civarında bir tasarruf sağlanabildiğini söylüyor” bilgisini verdi. 

Kooperatif sürecini değerlendirdi
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kooperatiflerle yaşanan sürece ilişkin soruları yanıtlayan Başkan Tugay, “İnşaatlar benden önce durmuştu. Hak sahibi olan kişiler, kentsel dönüşüm alanlarında daha önce evi, arsası olan ve belediye ile sözleşme imzalayanlar epey tepkiliydi. Eylemlere başlamışlardı. Göreve başladığımda bu devam etti. Kooperatiflerin derlenip toparlanacağını ve inşaatların tekrar başlayacağını düşünüyorduk ama kooperatifler sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni sorumlu tutarak, kendilerinin hiçbir görevi yokmuş gibi davranmaya devam etti. İnşaatlar ilerlemedi. Nisan ayından temmuz ayına kadar hemen hemen hiçbir şey olmadı. Temmuz sonunda kooperatiflerin bu inşaatları tamamlayamayacağını anlayınca tapularını belediyenin üzerine aldığımız hak sahiplerinin ve kooperatif üyelerinin mağduriyetini gidermek için bu inşaatların yapımının sorumluluğunu üzerimize almaya karar verdik. Bunun bir hukuki süreci oldu. Şantiyeleri teslim almak istedik, teslim etmek istemediler. Mahkemelere itirazlarda bulundular. Şantiyelerin teslim edilmemesi ile ilgili fiziksel zorluklar yaşadık. Mukavemetler oldu. İnşaatları devam ettiren taşeron şirketlerin eşyalarını toplaması gecikmeler yaşattı. Mevcut inşaatların seviyesini tespit etme işinde de epey görüş aldıktan sonra anladık ki bizim yapacağımız herhangi bir tespit, mutlaka kooperatiflerin itirazına sebep olacaktı. Olay mahkemeye gidecekti ve mahkemenin tespiti geçerli olacaktı. ‘Başından beri mahkemeye başvuralım ve mahkemenin tespitini kabul edelim’ dedik. Mahkemeye mevcut inşaatların yüzdesinin tespiti için de başvurduk” diyerek süreci değerlendirdi. 

“Görevim, inşaatları yapmak ve teslim etmek”
Çalışmaların sonucunda yapılabilecek en erken zamanda Örnekköy için ihaleye çıktıklarını hatırlatan Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örnekköy’de devam etmesi gereken projeler için bir firmayla anlaşıldı. O firma aralık ayında çalışmaya başladı ve devam ediyor. İnşaatları bitirecek ve teslim edecek. Bu inşaatları yapıp bitirmek zorundayız. Benim işim bu. Benim görevim mümkün olan en hızlı şekilde bu inşaatları yapmak, hak sahiplerine ve kooperatif üyelerine teslim etmek. Uzundere’de de ihaleyi yaptık ama kimse girmedi. Yeniden ihaleye çıkıyoruz. Uzundere’de ruhsat dahi alınmamıştı. O süreci tamamladık. Bazı düzeltilmesi gereken konuları da düzenliyoruz.”

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version